Mikä on päihdeasiamies?

Päihdeasiamiestoiminta on riippumatonta edunvalvontaa. Tarkoituksenamme on auttaa ja neuvoa vapaaehtoisesti päihdepalveluihin, -hoitoon ja -kuntoutukseen hakeutuvia ihmisiä sekä heidän läheisiään lakisääteisiä sosiaali- ja terveyspalveluita sekä sosiaaliturvaetuuksia koskevissa kysymyksissä.
Yhteystiedot

Päihdeasiamiestoiminnan tehtävät

Päihdeasiamies on valtakunnallinen edunvalvoja päihteitä ongelmallisesti käyttäville ihmisille.  Päämääränämme on, että päihdepalveluita tarvitseva ihminen pääsee palveluiden piiriin mahdollisimman nopeasti ja oikea-aikaisesti omalla hyvinvointialueellaan. Tavoitteenamme on myös tukea asiakkaita niin, että he vastaisuudessa suoriutuvat palveluiden hakemisesta itsenäisesti.  

Päämääränämme on myös lisätä tietoisuutta asiakkaiden asemasta ja oikeuksista sekä parantaa heidän asemaansa yhteiskunnassa. 

Toimintamme täydentää lakisääteistä sosiaali- ja potilasasiavastaavien työtä.  Apumme on maksutonta ja hyvinvointialueista tai muista palveluntuottajista riippumatonta. 

Päihdeasiamiestoiminta ei ota kantaa lääkehoitoon. Lääkäri päättää potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöstä 22 §). 

Asiakas, läheinen tai ammattilainen, ota yhteyttä

Meihin voit ottaa yhteyttä, jos olet hakenut päihdepalveluihin, -hoitoon tai -kuntoutukseen tai olet hakijan läheinen. Autamme päihdepalveluihin ja sen aikaiseen sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa, kuten: 

  • palveluihin pääsy ja maksusitoumusasiat 
  • kohtelu palveluyksikössä 
  • kuntoutus- ja sairauspäiväraha 
  • tietosuoja

Lisäksi konsultoimme ja koulutamme muita ammattilaisia asiakkaan asemasta ja oikeuksista. 

Uutiskirje

Jos haluat pysyä ajan tasalla siitä, mitä ehkäisevässä päihdetyössä tapahtuu, niin tutustu ja tilaa EHYT tukena työssä -uutiskirje!

Päihdeneuvonta

EHYT ry:n päihdeneuvonta palvelee joka päivä ympäri vuorokauden  numerossa

0800 900 45.  

Puheluihin vastaavat päihdetyön ammattilaiset. Puhelut ovat maksuttomia, luottamuksellisia ja voit soittaa nimettömänä. Päihdeneuvonta: Maksutonta tukea päihteidenkäytön aiheuttamaan huoleen – EHYT ry 

Kiireellisessä hätätilanteessa, soita 112. Hätänumeroon soitetaan, jos paikalle tarvitaan kiireellisesti auttavia viranomaisia (poliisi, ensihoito, pelastustoimi tai sosiaalitoimi).