Omavalvonta ja ilmoitusvelvollisuus

Vuoden 2024 alussa voimaan tullut valvontalaki velvoittaa sekä julkisia että yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunjärjestäjiä ja -tuottajia laatimaan ja julkaisemaan palveluyksikkökohtaisen omavalvontasuunnitelman.

Suunnitelmaan kirjataan toimenpiteet, joilla palveluntuottaja ja sen henkilöstö valvovat palveluyksikön toimintaa, henkilöstön riittävyyttä ja palvelun laatua.

Omavalvonnan tavoitteena on varmistaa, että toiminta toteutuu lainmukaisesti ja siinä huomioidaan asiakas- ja potilasturvallisuus. Jos toiminnassa havaitaan asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantavia epäkohtia, tapahtumia tai vaaratilanteita, tulee asiasta ilmoittaa salassapitosäännösten estämättä palvelunjärjestäjälle ja Valviralle.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöillä on velvollisuus ilmoittaa asiakas- ja potilastyössä havaitsemistaan riskeistä ja epäkohdista työnantajalle ja tarvittaessa salassapitosäännösten estämättä edelleen Valviralle.

 

Menneet koulutukset ja tapahtumat

MENNEET KOULUTUKSET

20.2.2024 SDP:n päihdepoliittinen työryhmä

1.3.2024 Stadin ammatti- ja aikuisopisto

14.3.2024 Fattaluuta-koulutus / Helsinki

21.3.2024 Päihteitä käyttävien ihmisten asema ja oikeudet / Seinäjoki

10.4.2024 Laurea-ammattikorkeakoulu

11.4.2024 Päihteitä käyttävien ihmisten asema ja oikeudet / Lappeenranta

8.5.2024 Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijaverkosto

29.5.2024 Päihteitä käyttävien ihmisten asema ja oikeudet / Joensuu

30.9.-1.10.2024 Päihdepalvelujelppari-koulutus / Jyväskylä

3.10.2024 Fattaluuta-koulutus / Helsinki

10.10.2024 Läheisten ilta / Helsinki

5.11.2024 Kainuun kokemusasiantuntijat

 

MENNEET TAPAHTUMAT

28.2.2024 Vierailu Helsingin kaupungin päihdepalveluissa

21 – 22.3.2024 Vierailu Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella

11 – 12.4.2024 Vierailu Etelä-Karjalan hyvinvointialueella

16.4.2024 Vierailu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella

29.-30.5.2024 Vierailu Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella

12.9.2024 Vierailu Vantaa-Keravan hyvinvointialueella

11.10.2024 Vierailu Itä-Uusimaan hyvinvointialueella

31.10.-1.11.2024 Terveysneuvontapäivät Tampereella

12.11 – 13.11.2024 Vierailu Pohjois-Savon hyvinvointialueella

Sosiaalihuoltolain soveltamisopas 2024

Mielenterveys- ja päihdelainsäädäntö uudistui 1.1.2023. Mielenterveyden hoidosta, päihde- ja riippuvuushoidosta sekä sosiaalihuollon mielenterveys- ja päihdetyöstä säädetään nyt ensisijaisesti terveydenhuoltolaissa ja sosiaalihuoltolaissa. Sosiaalihuoltolaki on sosiaalihuollon toimintaa säätelevä keskeisin yleislaki. Laissa säädetään sosiaalisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisestä sekä hyvinvointialueen vastuulle kuuluvista tehtävistä ja palveluista sekä niiden toteuttamisesta.

Sosiaalihuoltolaki tuli voimaan vuonna 2015 ja sitä on tämän jälkeen täydennetty ja muutettu lukuisia kertoja. Sosiaalihuoltolain soveltamisopas julkaistiin edellisen kerran vuonna 2017. Nyt opasta on päivitetty vuoden 2024 alun tilanteeseen. Päivitetyssä oppaassa käydään läpi sosiaalihuoltolain voimassa olevat säännökset avaten niiden tulkintaa sekä esimerkkien että eri hallituksen esitysten tekstien kautta. Sosiaalihuoltolain lisäksi oppaassa käsitellään jonkin verran myös muuta asiaan liittyvää sääntelyä. Tutustu oppaaseen! 

Tiivistelmä Sosiaalihuoltolain soveltamisoppaan päihdetyöhön liittyvistä pykälistä

 

Suosituksia päihdeongelmiin liittyvän stigman ja syrjinnän tunnistamiseen ja vähentämiseen

Suomessa perustuslaki määrittää ihmisen perusoikeudet ja turvaa muun muassa jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut, yhdenvertaisuuslaki kieltää kaikenlaisen syrjinnän ja tasa-arvolaki edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Vaikka lievempiin mielenterveyden ongelmiin liittyvä stigma on viime vuosikymmenen aikana lieventynyt, vakaviin psyykkisiin sairauksiin sekä päihdeongelmiin ja riippuvuuksiin liittyvä stigma sekä syrjinnän ja syrjäytymisen riski on edelleen vahva.

Kansanterveyden neuvottelukunnan alainen mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden jaosto on valmistellut lajissaan ensimmäiset kansalliset suositukset stigman ja syrjinnän vastaisen työn tueksi. Nämä suositukset konkretisoivat kansallisen mielenterveysstrategian sekä päihde- ja riippuvuusstrategian leimautumisen ja syrjinnän vastaisen työn edistämisen tavoitetta. Suositukset kuvaavat toimintatapoja, joilla voidaan vahvistaa mm. päihdeosaamista sekä vähentää stigmaa ja syrjintää.

Tutustu suosituksiin 

 

 

Opas sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä

Asiakastietolakiin eli lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä on tehty muutoksia, jotka tulivat voimaan 1.7.2024. Lain nojalla annettu asetus puolestaan tuli voimaan 1.10.2024.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt kaksi opasta, joiden tarkoitus on tukea sote-ammattilaisia soveltamaan uutta asiakastietolakia ja sen nojalla annettua asetusta. Lain soveltamisopasta on päivitetty niin, että se sisältää asiakastietolain muutosten lisäksi asetuksessa määritellyt kohdat sosiaali- ja terveydenhuollon välisestä luovutusluvasta ja potilastietojen erityissuojauksesta.

Opas sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (Sosiaali- ja terveysministeriö 11/2024)

Sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöoikeussääntelyn soveltamisohje puolestaan sisältää erityisesti asetuksessa määritellyt, käyttöoikeuksia koskevat muutokset sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa sekä luovutettaessa tietoja sosiaali- ja terveydenhuollon välillä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöoikeussääntelyn soveltamisohje (Sosiaali- ja terveysministeriö 11/2024)