Omavalvonta ja ilmoitusvelvollisuus

Vuoden 2024 alussa voimaan tullut valvontalaki velvoittaa sekä julkisia että yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunjärjestäjiä ja -tuottajia laatimaan ja julkaisemaan palveluyksikkökohtaisen omavalvontasuunnitelman.

Suunnitelmaan kirjataan toimenpiteet, joilla palveluntuottaja ja sen henkilöstö valvovat palveluyksikön toimintaa, henkilöstön riittävyyttä ja palvelun laatua.

Omavalvonnan tavoitteena on varmistaa, että toiminta toteutuu lainmukaisesti ja siinä huomioidaan asiakas- ja potilasturvallisuus. Jos toiminnassa havaitaan asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantavia epäkohtia, tapahtumia tai vaaratilanteita, tulee asiasta ilmoittaa salassapitosäännösten estämättä palvelunjärjestäjälle ja Valviralle.  

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöillä on velvollisuus ilmoittaa asiakas- ja potilastyössä havaitsemistaan riskeistä ja epäkohdista työnantajalle ja tarvittaessa salassapitosäännösten estämättä edelleen Valviralle.

Lisätietoa hyvinvointialueiden ja palveluntottajien omavalvonnasta ja ammattihenkilön ilmoitusvelvollisuudestaja -oikeudesta.

Koulutuksia ja tapahtumia

Ilmoittaudu Päihdepalvelujelppari-koulutukseen!

Päihdepalvelujelppari-koulutus on suunnattu heille, jotka työssään tai vapaaehtoistoiminnassaan kohtaavat päihdepalveluita tarvitsevia kansalaisia ja heidän läheisiään.

Koulutus tarjoaa tietoa päihdepalveluita tarvitsevan ja hänen läheistensä lakisääteisistä oikeuksista sekä käytännön neuvoja ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi. Koulutuksesta saa myös valmiuksia tukea ja ohjata palveluita tarvitsevaa.  Samalla tarjoutuu mahdollisuus verkostoitua alueen päihdetoimijoiden kesken.

Sosiaalihuoltolain soveltamisopas 2024

Sosiaalihuoltolaki on sosiaalihuollon toimintaa säätelevä keskeisin yleislaki. Laissa säädetään sosiaalisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisestä sekä hyvinvointialueen vastuulle kuuluvista tehtävistä ja palveluista sekä niiden toteuttamisesta.

Sosiaalihuoltolaki tuli voimaan vuonna 2015 ja sitä on tämän jälkeen täydennetty ja muutettu lukuisia kertoja. Mielenterveys- ja päihdelainsäädäntö uudistui 1.1.2023. Mielenterveyden hoidosta, päihde- ja riippuvuushoidosta sekä sosiaalihuollon mielenterveys- ja päihdetyöstä säädetään nyt ensisijaisesti terveydenhuoltolaissa ja sosiaalihuoltolaissa.

Sosiaalihuoltolain soveltamisopas julkaistiin edellisen kerran vuonna 2017.Nyt opasta on päivitetty vuoden 2024 alun tilanteeseen. Päivitetyssä oppaassa käydään läpi sosiaalihuoltolain voimassa olevat säännökset avaten niiden tulkintaa sekä esimerkkien että eri hallituksen esitysten tekstien kautta. Sosiaalihuoltolain lisäksi oppaassa käsitellään jonkin verran myös muuta asiaan liittyvää sääntelyä. Tutustu oppaaseen!