Päihdepalveluita, -hoitoa ja -kuntoutusta tarpeen mukaan
Päihdepalvelut, -hoito ja -kuntoutus voivat vaihdella tarpeesi mukaan lyhytaikaisesta avopalvelusta pitkäaikaiseen avopalveluun, laitoshoitoon tai -kuntoutukseen. Lisäksi sinulla on oikeus saada sosiaalihuollosta yksilölliseen tuen tarpeeseesi kohdennettuja päihde- ja riippuvuustyön erityispalveluita, kuten sosiaalityötä, sosiaaliohjausta, sosiaalista kuntoutusta, päiväkeskustoimintaa ja asumispalveluita.
Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivulta voit katsoa, miten oma hyvinvointialueesi on järjestänyt palvelut ja miten voit hakeutua niihin. Palvelut vaihtelevat jonkin verran eri hyvinvointialueiden kesken. Lue lisää päihdepalvelujen lainsäädännöstä.
Olen käynyt terveyskeskuksessa ja A-klinikalla avohoidossa, mutta se ei tunnu enää riittävän, vaan pitäisi päästä laitoskuntoutukseen. Pitääkö maksusitoumus myöntää?
Sosiaalihuoltolain ja terveydenhuoltolain nojalla päihdepalvelut tulee järjestää yksilöllisen tarpeen pohjalta. Jos asiakkaalla tai potilaalla on laitoskuntoutuksen tarve, tulee hänen hakemuksensa laitoskuntoutukseen hyväksyä. Laitoskuntoutuksen tarve on syytä tuoda esille, kun menet seuraavan kerran terveyskeskukseen, sosiaalitoimistoon, A-klinikalle tai muihin sosiaali– ja terveyspalveluihin.
Keskeinen kriteeri päihdepalveluissa on yksilökohtainen tarve
- Sinulla on oikeus saada tietoa eri vaihtoehdoista. Avopalvelut ovat usein ensimmäinen askel, mutta jos ne arvioidaan riittämättömiksi, sinulla on oikeus laitospalveluihin eli laitoshoitoon ja -kuntoutukseen.
- Jos ammattilaisen arvio laitospalveluiden tarpeesta on erilainen kuin oma näkemyksesi, voit tehdä vapaamuotoinen kirjallisen hakemuksen. Pyydä, että saat hakemukseesi kirjallisen päätöksen muutoksenhakuohjeineen. Sosiaalihuollon hallintopäätökseen voit hakea muutosta ja terveydenhuollon päätöksistä voit tehdä muistutuksen.
- Hyvinvointialueen sosiaalihuollon palveluissa sosiaaliasiavastaava ja terveydenhuollon palveluissa potilasasiavastaava auttaa sinua tarvittaessa paikan päällä. Heidän yhteystietonsa löytyvät hyvinvointialueesi internetsivuilta.
- Jos asiat eivät etene toivomallasi tavalla, voit ottaa yhteyttä meihin.
Olen ollut pitkään ilman asuntoa, enkä sen vuoksi ole päässyt hoitoon. Jätetäänkö asunnottomat hoitamatta?
Asunnottomuus tai poste restante –osoite eivät saa olla esteenä päihdepalvelujen saannille. Hoidon tarve on se kriteeri, jonka perusteella hoito pitää järjestää. Jos kotikunnasta on epäselvyyttä, sekään ei saa olla esteenä hoitoon pääsyyn. Kotikunta on jokaisella jossakin ja sen voi selvittää viime kädessä digi- ja väestövirastosta. Kotikunnan perusteella selviää hyvinvointialue, joka on vastuussa palveluiden antamisesta.
Minulla on tulossa vankeustuomio, voinko päästä hoitoon vankilassa?
Vankiloissa järjestetään myös päihdehoitoa ja –kuntoutusta. Kannattaa selvittää ennen sijoitusvankilaan menoa omat toivomukset hoidosta. Vankilaan tulon yhteydessä terveydentilasi ja työkykysi selvitetään sairaanhoitajan ja tarvittaessa lääkärin suorittamassa tulotarkastuksessa. Voit puhua terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa luottamuksellisesti päihteiden käyttöön liittyvistä kysymyksistä ja hoitomahdollisuuksista.
Linkit
Olen päihdeongelmaisen läheinen ja kärsinyt jo tarpeeksi. Onko minulla mitään oikeuksia?
Myös läheisellä on oikeus saada tarpeen mukaisia palveluja sosiaalihuollosta ja terveydenhuollosta päihdehuoltolain perusteella. Jos hyvinvointialueellasi ei ole tarjolla palveluja päihdeongelmaisen läheiselle, kannattaa tiedustella maksusitoumusta esimerkiksi erilaisille läheiskursseille.
Lapseni on alaikäinen ja käyttää päihteitä, enkä saa häntä hoitoon, koska hän kieltää koko ongelman. Voiko hänet viedä pakolla hoitoon?
Lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista. Lasten ja perheiden kanssa toimivien viranomaisten on kuitenkin tuettava vanhempia ja huoltajia heidän kasvatustehtävässään ja tarjottava perheelle tarpeellista apua riittävän varhain. Tarvittaessa lapsi ja perhe on ohjattava lastensuojelun palveluiden piiriin.
Lastensuojelun on edistettävä lapsen suotuisaa kehitystä sekä hyvinvointia ja tuettava myös vanhempia lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa. Lastensuojelussa on käytettävä ensisijaisesti avohuollon tukitoimia, jollei lapsen etu muuta vaadi. Mikäli sijaishuolto arvioidaan lapsen edun kannalta tarpeelliseksi, se on järjestettävä viivytyksettä.
Lapselle voidaan järjestää hänen tarvitsemansa hoito ja huolto kiireellisesti sijaishuoltona esimerkiksi silloin, jos lapsi vakavasti vaarantaa terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä. Huostaanottoon ja sijaishuollon järjestämiseen voidaan kuitenkin ryhtyä vain, jos avohuollon tukitoimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi tai ne eivät ole lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi sopivia. Lisätietoja: Lastensuojelulaki 417/2007 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ®
Linkit
Mulla on jo pitkään jatkunut päihdeongelma, eikä sossussa luvattu kuntoutuspaikkaa, kun rahat on kuulemma loppunut. Mitä teen?
Päihdepalveluja on annettava tuen tarpeen perusteella. Hoitoon tai kuntoutukseen pääsyä ei saa hylätä vetoamalla määrärahojen puutteeseen, vaan päihdepalvelun tarve tulee aina selvittää. Voit vedota sosiaalihuoltolakiin (24 § ja 24a §) ja terveydenhuoltolakiin (28 §). Jos asia ei etene, pyydä päätös kirjallisesti ja vie asia päätöksessä mainitun muutoksenhakuelimen käsittelyyn. Muutoksenhakuohjeet löydät päätöksestä.
En ole päässyt hoitoon sinne minne halusin. Mitä voin tehdä?
Hoidon arvioinnissa ja hoitopaikan valinnassa tulee kuulla myös asiakkaan mielipidettä. Päihdehuoltolain tulkinnassa on katsottu, että asiakkaalla on päihdehuoltolain 7 §:n nojalla ehdoton ns. subjektiivinen oikeus saada päihdepalveluja. Hänellä ei kuitenkaan ole katsottu olevan oikeutta saada hoitoa juuri haluamallaan tavalla. Jos asiakas on kuitenkin kyennyt esittämään riittävän selvityksen haluamansa hoitovaihtoehdon soveltuvuudesta oman päihdeongelmansa hoitoon, kunta on voitu velvoittaa vastaamaan vaadituista kustannuksista. Tämä on edellyttänyt sitä, että hoidon tarve on arvioitu aina ennen hoitopaikkaan menoa. Perustele hoidon tarpeellasi, miksi juuri tietty paikka on sinulle soveltuvin.
Huomautus: Palveluja koskevat pykälät eivät ole enää voimassa päihdehuoltolaissa, mutta ne on siirretty sosiaalihuoltolakiin ja terveydenhuoltolakiin. Lain tulkintaa voidaan edelleen soveltaa.
Olen laiminlyönyt työtehtäviäni päihdeongelman vuoksi, mistä olen saanut varoituksen. Voidaanko minut irtisanoa?
Työterveyshuoltolain mukaan työnantajan on järjestettävä työterveyshuolto. Työterveyshuollon tulee antaa muun muassa tietoja, neuvontaa ja ohjausta päihteiden väärinkäytön ehkäisemiseksi, päihdeongelman varhaiseen tunnistamiseen sekä hoitoon ohjaamiseen. Sinun kannattaa ottaa yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi. Hoitoonohjaus on ensisijainen toimenpide verrattuna työsuhteen päättämiseen. Voit olla yhteydessä myös työpaikan luottamusmieheen ja työsuojeluvaltuutettuun, jotka tuntevat työsuhteen päättämisperusteet.