Ohjeistukset ja suositukset

Tästä osiosta löydät mm. Suomalainen lääkäriseura Duodecimin ja Päihdelääketieteen yhdistyksen asettaman työryhmän hoitosuositukset sekä Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston ja Päihdelääketieteen yhdistyksen suosituksia.

Soveltamisohje lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttamiseksi

Lasten ja nuorten terapiatakuu tulee voimaan 1.5.2025. Terapiatakuu koskee lyhytpsykoterapiaa terveydenhuollossa sekä määrämuotoisia lyhytinterventioita sosiaalihuollossa ja terveydenhuollossa. Lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten tulee päästä ko. mielenterveyspalveluihin viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun tarve on todettu. Käyntimäärät vaihtelevat interventio- ja häiriökohtaisesti noin 6–20 käyntikerran välillä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjille soveltamisohjeen terapiatakuun toteuttamiseksi.

Tutustu ohjeeseen.

 

Suosituksia päihdeongelmiin liittyvän stigman ja syrjinnän tunnistamiseen ja vähentämiseen

Suomessa perustuslaki määrittää ihmisen perusoikeudet ja turvaa muun muassa jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut, yhdenvertaisuuslaki kieltää kaikenlaisen syrjinnän ja tasa-arvolaki edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Vaikka lievempiin mielenterveyden ongelmiin liittyvä stigma on viime vuosikymmenen aikana lieventynyt, vakaviin psyykkisiin sairauksiin sekä päihdeongelmiin ja riippuvuuksiin liittyvä stigma sekä syrjinnän ja syrjäytymisen riski on edelleen vahva.

Kansanterveyden neuvottelukunnan alainen mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden jaosto on valmistellut lajissaan ensimmäiset kansalliset suositukset stigman ja syrjinnän vastaisen työn tueksi. Nämä suositukset konkretisoivat kansallisen mielenterveysstrategian sekä päihde- ja riippuvuusstrategian leimautumisen ja syrjinnän vastaisen työn edistämisen tavoitetta. Suositukset kuvaavat toimintatapoja, joilla voidaan vahvistaa mm. päihdeosaamista sekä vähentää stigmaa ja syrjintää.

Tutustu suosituksiin 

THL:n verkkokoulupalvelussa on nyt saatavilla koulutus mielenterveyteen, päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvästä stigmasta ja syrjinnästä. Tuotannossa on ollut mukana laaja joukko eri alojen asiantuntijoita ja ihmisiä, joilla on omakohtaista kokemusta aiheesta. Sisältö palvelee erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, opiskelijoita ja palveluiden kehittäjiä.

Verkkokoulu tarjoaa tietoja ja välineitä, jotka auttavat
• tunnistamaan erilaisia stigmoja ja niiden ilmenemismuotoja
• huomaamaan, miten stigmat voivat johtaa syrjintään
• haastamaan omia ja tiimin ajattelumalleja
• luomaan ja vahvistamaan syrjimätöntä palvelukulttuuria.

Sisällössä huomioidaan väestön moninaisuus. Lue lisää thl.fi/verkkokoulut

 

 

 

Asiakasmaksulainsäädännön tarjoamat suojakeinot

Asiakasmaksuja korotettiin 1.1.2025. Korotukset pyrittiin kohdentamaan niin, että vaikutukset pienituloisiin olisivat mahdollisimman vähäiset. Tästä huolimatta joissain tilanteissa asiakkailla voi olla vaikeuksia selvitä maksuista.

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt hyvinvointialueille ohjeen, johon on koottu lainsäädännön tarjoamia suojakeinoja sen varmistamiseksi, etteivät palvelut olisi asiakasmaksujen takia palveluja tarvitsevien ulottumattomissa. Suojakeinoja ovat muun muassa maksujen alentaminen tai perimättä jättäminen.

Lisäksi ministeriön ohjeessa on suosituksia siitä, miten huolehditaan, etteivät asiakasmaksut aiheuta asiakkaalle kohtuuttomia tilanteita ja että asiakas saa käytännön tukea selviytyäkseen maksuista.

Tutustu ohjeeseen

 

Käypä hoito -suositus, alkoholiongelmat

Tavoitteena on parantaa, selkeyttää ja yhdenmukaistaa sekä varhaisten alkoholiongelmien että riippuvuuden hoito.

Riippuvuussairauksien hoidon ja kuntoutuksen psykososiaaliset menetelmät osa 1: Alkoholiriippuvuus

Tavoitteena on, että käytössä olevat menetelmät ovat vaikuttavia ja että lisätään toimiviksi todettujen, vaikuttavien hoitomuotojen yhdenvertaista saatavuutta, palvelujen asiakaslähtöisyyttä sekä hoidon ja kuntoutuksen kokonaisvaltaisuutta.

Huumeongelman Käypä hoito -suositus

Tavoitteena on tietoa lisäämällä selkeyttää huumeongelman hoitoa, parantaa moniammatillista yhteistyötä, edistää verkostoitumista ja vaikuttaa asenteisiin.

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palkon suositus: Huumeriippuvuuksien hoidon ja kuntoutuksen psykososiaaliset menetelmät

Tarkoituksena on kuvata ne psykososiaaliset menetelmät, jotka tulee olla käytettävissä julkisesti rahoitetussa terveydenhuollossa huumeriippuvuuksien hoidossa ja kuntoutuksessa sekä näiden menetelmien vaikuttavan toteutumisen edellytykset.

Suositus koskee myös sosiaalihuollon toimintayksiköissä annettua terveyden- ja sairaanhoitoa ja siihen liittyvää kuntoutusta. Suositus ei koske vierotusoireiden tai riippuvuuksien lääkkeellistä hoitoa.

Suositus terveydenhoidollisesta huumetestauksesta – asianmukaiset menettelytavat sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköille

Asianmukaisesti suoritettu huumetestaus on osa potilaan hyvää hoitoa.

Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet 2019

    • Hoitokäytännöissä ja päätöksissä kiireettömän hoidon antamiseksi on ollut suuria vaihteluita eri puolilla maata. Siksi terveydenhuoltolain perusteella on laadittu valtakunnalliset ja yhteneväiset kiireettömän hoidon perusteet.

    • Hoidossa noudatetaan potilaslakia ja suosituksia käytetään apuna.

    • Hoitopäätöksiä tehdessä tulee ottaa huomioon myös potilaan yksilöllinen elämäntilanne ja hoidon tarve (kts. STM:n Julkaisuja 2019:2; s. 245, Lääkkeiden ja päihteiden aiheuttamat elimelliset aivo-oireyhtymät ja käyttäytymisen häiriöt, pelihimo).