Tampereen kaupungin hallitus asetti 31.1.2022 valtuustoaloitteen pohjalta mielenterveys- ja päihdeneuvoston 1.2.-31.12.2022 toimikaudeksi. Päihde- ja mielenterveyspalvelujen ja päihdetilanteesta aiemmin tehtyjen selvitysten perusteella todettiin alueellinen tarve sekä yhdenmukaistaa toimintaa ja saattaa päihdetyön toimijat yhteen kehittämään päihdetyötä.
Päihde- ja mielenterveysneuvosto on neuvoa antava toimija, jolla ei ole päätöksentekovaltaa. Neuvoston tehtävänä on
- toimia yhteisenä keskustelufoorumina, jonka toiminta tukee julkisen ja kolmannen sektorin mielenterveys- ja päihdetyön koordinointia, kehittämistä ja mahdollisten yhteisten hankkeiden toteuttamista.
- tukea vuorovaikutuksen syntymistä eri toimijoiden sekä kuntalaisten välillä.
- työskennellä yhteistyössä päihdeasiamiehen ja asiakasraadin kanssa.
- osallistua muiden neuvostojen ja neuvottelukuntien tavoin aktiivisesti kaupungin päätöksentekoon antamalla lausuntoja itseään kiinnostavista kysymyksistä.
- käsitellä muun muassa ajankohtaisia päihde- ja mielenterveysasioita, mahdollisia aloitteita, nykytilaa ja palveluiden käyttäjien kokemuksia.
- tehdä esityksiä päihde- ja mielenterveyspalveluiden kehittämiseksi.
Päihde- ja mielenterveyspalvelujen järjestämisvelvollisuus siirtyy 1.1.2023 hyvinvointialueiden tehtäväksi. Vuoden 2022 aikana selvitetään mielenterveys- ja päihdeneuvoston toiminnan jatkuminen sekä sijoittuminen tulevan sote- ja pela-uudistuksen myötä.
Katso lisää kaupungin tiedote ja päätös .
Tästä voi seurata mielenterveys- ja päihdeneuvoston toimintaa sen vuoden kokouksissa.
Tästä voit katsoa Päihdehoidon tiekarttaa, mikä ohjaa kehittämisen suuntaa.